Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Богдан Моніч: "Чи призначати суддів у суди, керуючись старою мапою судів? Питання, яке поки що без відповіді"

29 квітня 2024, 16:45

Богдан Моніч, голова Ради суддів України, взяв участь у засіданні круглого столу "Правосуддя майбутнього: добір та призначення суддів", який відбувся у Києві 26 квітня 2024 року. Організаторами заходу виступили видання "Юридична практика" за підтримки Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Верховного Суду та Вищої ради правосуддя.

Також заявлену тему обговорювали представники органів та установ системи правосуддя, Громадської ради доброчесності, судді, науковці, правники. Чи не вперше участь в такому обговоренні взяла Ірина Мудра – заступник керівника Офісу Президента України, до повноважень якої належить супровід усіх питань, що пов'язані зі сталим функціонуванням судової влади.

Як зазначив Богдан Моніч, озвучення наявних проблем, це вже крок до їхнього вирішення, бо вирівняти дисбаланс між кількістю звільнених суддів і тими, хто чекає на призначення, може тільки Президент України.

"Ми розуміємо, що нема сенсу щодня призначати три-п'ять суддів, що потрібно сформувати певний пул як для підписання указів Президента, так і для складання суддями присяги, щоб вони відразу могли стати до роботи", - зазначив Голова Ради суддів України.

Він також звернув увагу учасників обговорення й на питання призначення суддів у суди, які належать до старого адміністративно-територіального устрою України.

"Наразі відповідні конкурси ще не розпочаті, але, безумовно, в першу інстанцію ВККС буде проводити відповідні процедури й тут виникає велике питання – чи потрібно призначати суддів, керуючись старою мапою судів? Адже ми знаємо, що вже понад два роки Радою суддів України, комітетом ВРУ з питань правової політики, усіма судами була напрацьована нова мапа судів за принципом – один суд - один район.  Якщо ми суди оптимізуємо за таким принципом, це вже дасть можливість вирішити багато проблем шляхом переведення суддів, умовно скажу, з чотирьох районів в один суд, який відповідає адміністративно територіальному устрою України" - наголосив Богдан Моніч.

Трансляцію засідання круглого столу можна переглянути тут.

Рада суддів України